Schvung fyller 6 år!

Idag för sex år sedan föddes Schvung. De första tre åren var vi fullt upptagna med att förbättra och leverera MYWAY. Vi lärde oss hur det var att arbeta med nyanlända, asylsökande, personer med psykisk ohälsa, unga utan riktning i livet. Vi lärde oss att de är lika oss och lika alla chefer och ledare vi jobbat med under åren. Vi lärde oss att, trots att vi alla är så lika, så blir våra liv så olika beroende på hur omständigheterna ser ut. Och DET var vår motivation att fortsätta skapa sociala innovationer, fortsätta att inkludera fler och exkludera färre. Vi insåg snart att det mest effektiva sättet för oss att göra det var att skapa möten mellan människor för då skapas förståelse. Vi insåg också att alla gynnas av att vi har höga förväntningar i balans med stor förståelse. Behandlar chefer och arbetssökande på lika sätt och med samma verktyg kopplat till personlig utveckling och självledarskap. 

I takt med att Arbetsförmedlingen reformerades minskade våra möjligheter att fokusera på att leverera MYWAY. Och vi behövde nu bli lika bra på att affärsutveckla, bygga nya relationer, skapa en egen identitet, för vi var inte ett “riktigt AB” och vi var inte en ideell förening – utan en hybrid. Tack och lov vidgades begreppen samtidigt som vi sökte VAD vi är och vi kunde titulera oss som ett socialt företag – vi mäter vår vinst i hur bra vi lyckas med våra allmännyttiga mål och eventuell vinst återinvesteras. Idag låter vi båda våra “ben” växa och de ger energi till varandra – både det som handlar om innovation och det som handlar om ledarskap och teamutveckling. Dessutom växer våra åtaganden i den ideella förening som vi är medgrundare till och det är fantastiskt att se och vara med om. Men att göra resan från att intuitivt skapa MYWAY där tron på människors kapacitet och storhet ledde oss till att vinna Region Blekinges pris för hållbar utveckling och vara talare på en internationell konferens för social innovation skulle aldrig ha gått om det inte varit för all den hjälp vi fått under vägens gång. Av individer, av företag och organisationer, av finansiärer, av vänner och familj. 

Tittar vi framåt så kan vi ju bara önska och hoppas vad som ska hända. Men vi TROR att social innovation, samverkan mellan olika aktörer och hållbara finansieringslösningar kommer bli en tydlig väg framåt för att gemensamt lösa de utmaningar samhället står inför. Vi TROR att medarbetarskap och omtänksamma, relationsinriktade chefer är det nya svarta. Vi TROR (och nästan vet) att det kommer bli ytterligare 6 lärorika år oavsett vad.

Dela den artikeln