Schvung gillar Karlshamn

Idag presenteras reportaget Gilla Karlshamn gjorde om oss för någon vecka sedan. Under åren har det varit svårt att beskriva vad vi jobbar med och vad en social innovation är men Gilla Karlshamn fick ihop det väldigt bra. Läs hela reportaget på deras webb www.gillakarlshamn.se

Gilla Karlshamn skriver.

Sofie Andersson och Cissi Dahl är sociala entreprenörer i Karlshamn som bryter ny mark när det gäller frågor som rör samhällsutmaningar och samverkan i välfärden. På vägen ökar de inkluderingen och minskar ensamheten. De gör inte bara stor skillnad i människors liv och i samhället, de kan också stoltsera med god framgångsstatistik.

– Det handlar i korthet om att skapa nya metoder för att lösa samhällsutmaningar. Men jag tror fler förstår vad vi gör idag än när vi började, berättar Sofie.

Att Schvung påverkar samhället positivt råder det ingen tvekan om men hur finansieras egentligen arbetet?

– Det är ganska lätt att söka projekt via Länsstyrelsen, Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen, regionen eller Vinnova. Det finns jättemycket medel att söka. Det svåra är att få det hållbart och att de som faktiskt gör vinsterna också är de som betalar. Alltså kommuner eller regioner. I många fall är det ju de vi vänder oss till, berättar Cissi.

– Sen finns det också nya modeller som exempelvis sociala utfallskontrakt där man mäter och sätter siffror på resultaten. Om vi tar ofrivillig ensamhet som ett exempel. I stället för att kommunen går in och betalar för den här lösningen direkt så går istället en investerare in som garant och finansierar projektet. Men de mätbara vinsterna som kommun gör, de vill vi ha tillbaka sen. Alla vinner på det och vi får en lön under tiden arbetet utförs, berättar Sofie.

Vinnova har gjort studier på vad det är som ligger i framtiden och social innovation är ett av deras fokusområden. Här behöver det hända något för att ta hand om alla de människor som lever i utanförskap. Med de strukturer som finns idag klarar inte samhället av det och vi måste börja göra på nya sätt. Schvung gör det på ett nytt sätt. Vi är redo. Frågan är när kommunerna kommer vara redo för oss.

Dela den artikeln